Kaikki, mitä tarvitsee tietää joulusta: kysymyksiä ja hauskoja faktoja
Ho ho ho! On joulun aika! Joulu on erityinen aika ympäri maailmaa. Se tuo ihmiset yhteen rakkauden ja onnellisuuden merkeissä.
Tässä blogissa haluamme vastata kaikkiin joulua koskeviin kysymyksiin ja jakaa joitakin jännittäviä faktoja, jotka saattavat yllättää sinut. Valmistaudu sukeltamaan joulun taikaan kanssamme!
Yleisiä kysymyksiä joulun perinteistä
Joulun alkuperä
Joulun alkuperän ymmärtämiseksi meidän on matkustettava takaisin vuosisatojen taakse. Itse asiassa joululla on kiehtova historia, joka on täynnä perinteitä ja kansantarinoita, jotka ovat kehittyneet vuosien varrella, tehden siitä sen, mitä me tänään tunnemme.
Joulun juuret ovat muinaisissa talvipäivänseisauksen juhla-ajoissa. Tänä aikana eri kulttuurit juhlivat vuoden lyhintä päivää juhla-aterioiden ja rituaalien kera, toivottaen tervetulleeksi pidemmät päivät ja auringonvalon.
Miksi joulua juhlitaan monessa maassa, Suomea lukuun ottamatta 25. joulukuuta?
Kristinuskon levitessä Rooman valtakunta omaksui nämä talvikulttuurin juhlat, sekoittaen niitä kristillisiin uskomuksiin. Vähitellen joulusta tuli Jeesuksen Kristuksen syntymän juhla. 300-luvulla paavi Julius I julisti 25. joulukuuta viralliseksi päiväksi Kristuksen syntymän juhlimiseksi.
Nykyään joulu on yhdistelmä uskontoa, perinteitä ja universaalia tunnetta, johon kuuluu sellaisia tapoja kuin joulukuusien koristelu, lahjojen vaihto ja paljon muuta.
Hauskoja faktoja joulun perinteistä
Joulukuusen tarina
Joulukuusien koristeluperinne juontaa juurensa muinaisiin talvipäivänseisauksen aikoihin. Ikivihreät puut symboloivat ikuista elämää ja elinvoimaa, tuoden toivoa kevään paluusta. Ihmiset koristelivat puita hedelmillä, kynttilöillä ja muilla koristeilla karkottaakseen pahoja henkiä.
1600-luvulla perinne sai suosiota Saksassa, leviten ympäri Eurooppaa ja perinne saapui Amerikkaan muutama vuosisata myöhemmin. Nykyään joulukuusi on rakastettu perinne ympäri maailmaa, ja siitä on tullut joulukoristeiden symboli.
Milloin joulukuusi tulisi koristella?
Perinteisesti monet perheet merkitsevät joulukauden alkamisen koristelemalla kuusensa ja joulukoristeensa marraskuun lopulla tai joulukuun alussa.
Tietenkään ei ole kiinteää päivää, jolloin joulukoristeet tulisi laittaa esille, mutta joillakin mailla on perinteinen ehdotettu päivä. Italiassa ja muissa katolisesti hallituissa maissa tämä päivä on esimerkiksi 8. joulukuuta, Immaculate Conception -juhlan aikana. Toiset aloittavat joulukuusen koristelun jo Halloweenin jälkeen, kun taas toiset odottavat lähemmäs jouluaattoa.
Lopulta paras aika joulukuusen koristeluun on silloin, kun sydämesi tuntee olevansa valmis omaksumaan kauden hengen.
Tutustu yksilöllisiin ja alkuperäisiin joulukuusikoristeisiin ja luo ainutlaatuinen joulukuusi:
Milloin joulukuusi ja joulukoristeet tulisi ottaa pois?
Vaikka erilaisia tapoja tähän perinteeseen liittyen on, monet ihmiset purkavat joulukuusen ja koristeet jouluyön jälkeen. Tämä päivä, joka tunnetaan myös Epifania- tai Kolme kuningasta -päivänä, on 6. tammikuuta.
Jotkut voivat myös valita purkavansa joulukoristeet uudenvuoden päivänä. Se symboloi uutta alkua. Toiset saattavat valita jättää jouluhengen hieman pidempään ja lykätä koristelujen purkamista tammikuun loppuun.
Mistelipuun merkitys
Mistelipuu on toinen joulun symboli. Mutta miten siitä tuli sellainen? Satoja vuosia sitten mistelipuu nähtiin pyhänä kasvina, jolla oli mystisiä voimia eri kulttuureissa. Druidit käyttivät sitä seremonioissa ja se liittyi hedelmällisyyteen ja suojeluun.
Kristinuskon levitessä joulun aikana roikkuneen mistelipuun perinne sai uuden merkityksen. Mutta suositun tavan suudella mistelipuun alla sanotaan saaneen alkunsa norjalaisesta mytologiasta. Ajan myötä tämä käytäntö muuttui leikkimieliseksi jouluperinteeksi, jossa parit varastavat suudelmia mistelipuun alla.
Joulusukkaperinne
Joulusukkien roikottaminen takan luona tai sängyn päädyssä juontaa juurensa pyhästä Nikolauksesta, joka pudotti kultasäkkejä köyhän miehen talon savupiippuun, ja ne päätyivät takan vieressä kuivumaan ripustettuihin sukkiin.
Siitä lähtien lapset ympäri maailmaa ovat omaksuneet perinteen ripustaa sukat jouluaattona, toivoen löytävänsä ne täynnä pieniä lahjoja, herkkuja ja yllätyksiä jouluaamuna.
Kaikki, mitä tarvitsee tietää joulupukista
Ikoninen hahmo, jonka nykyisin tunnemme joulupukkina, on kehittynyt vuosisatojen saatossa, ja hänestä on tullut lahjojen antamisen ja juhlien symboli. Olemme keränneet kysymyksiä ja hauskoja faktoja tästä myyttisestä hahmosta.
Miten joulupukki liittyi jouluun?
Joulupukin juuret johtavat pyhään Nikolaukseen, kunnioitettuun kristilliseen piispaan, joka tunnettiin hyvyydestään ja anteliaisuudestaan vähempiosaisten hyväksi. Hänen maineensa levisi laajalle ja yhdistyi joulun juhliin.
Vuosisatojen varrella eri kulttuurien perinteet, tarinat ja tavat ovat vaikuttaneet joulupukin kehittymiseen, hänestä on tullut ystävällinen mies punaisessa puvussaan, valkoisella parrallaan ja lahjakapalla täynnä lahjoja.
Joulupukin alkuperä
Joulupukin sanotaan asuvan lumisella Pohjoisnavalla. Vaikka tarkka sijainti saattaa pysyä salaisuutena, joulupukin kodin henki Pohjoisnavalla tuo iloa nuorten ja vanhojen sydämiin ympäri maailmaa. Joulupukki jakaa kodin joulumuorin kanssa sekä joukon ahkeria tonttuja.
Mitkä ovat joulupukin porojen nimet?
Joulupukin uskolliset porot näyttelevät tärkeää roolia joulutradition lahjojen jakamisessa. Ne vetävät joulupukin rekeä yötaivaan halki, kuljettaen hänet matkalleen jakamaan joululahjoja lapsille ympäri maailmaa.
Joulupukin porojen nimet ovat: Rudolf (kuuluisalla punaisella nenällään), Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner ja Blitzen.
Kuinka vanha joulupukki on?
Joulupukin ikä on ja tulee todennäköisesti aina olemaan viehättävä mysteeri. Aikojen ja kansantarinoiden mukaan joulupukin sanotaan olevan yhtä vanha kuin aika itse.
Tiesitkö, että jouluperinteet voivat vaihdella eri maissa? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää joulusta vuonna 2024, voit lukea omasta blogistamme.
Tutustu myös muihin joulukoristeisiimme juhlistaaksesi lomaa: